-
1. Per tal d’accedir a la Universitat, cal aprovar totes les proves (general i específica) de les PAU?
Per tal d’aprovar les PAU cal que la mitjana de tots els seus components resulti en una nota de 5 o superior.
A la fase general de les PAU no passa res si no aproves una de les proves i en suspens alguna altra. L’important és que la mitjana aritmètica de totes les proves d’aquesta fase es compensin i donin com a resultat una nota superior a 4.
Aquest 4 ha de compensar-se amb la nota de Batxillerat i resultar en una mitjana de 5 o superior.
D’altra banda, les proves de la fase específica s’han d’aprovar amb més de 5 cadascuna d’elles per tal que es puguin tenir en compte per pujar nota. És per això que es recomana presentar-se a tres assignatures en la fase específica ja que a l’hora de fer la mitjana, agafaran les dues millors notes.
-
2. Es pot suspendre les PAU i accedir a la Universitat?
Sí. Tal com comentàvem en la pregunta anterior, la fase general s’aprova si s’obté com a mínim un 4. Si aquest 4 es compensa amb la nota de Batxillerat i aconsegueixes obtenir una nota resultant de 5 o més, aleshores podràs accedir a la Universitat.
-
3. En quina llengua s’ha de fer els exàmens de selectivitat a Catalunya?
A Catalunya, pots contestar els exàmens tant el castellà com el català amb excepció de les assignatures de Llengua i literatura castellana que cal fer-la en castellà, l’assignatura de Llengua i literatura catalana que s’ha de fer en català; i l’assignatura de Llengües estrangeres que s’ha de fer en la llengua corresponent.
-
4. Què passa si arribo tard a alguna prova?
Si tens algun problema o imprevist, t’hauràs de dirigir al president/a del Tribunal per veure si encara pots entrar a fer l’examen. La seva decisió és discrecional.
-
5. Què passa si amb la nota de PAU de la convocatòria de juny no en tinc prou per a cursar el grau que volia?
Si amb la nota que has obtingut no arribes a entrar al grau i Universitat que vols, aleshores pots intentar decidir entre:
- Buscar estudis alternatius: acceptar l’assignació feta a un altre grau o el mateix grau en una altra Universitat, segons hagis marcat el teu llistat de preferències
- Esperar a la segona assignació del juny o a la reassignació de setembre
- Fer un curs pont: a través de Cursos de Formació Professional de Grau Superior
- Intentar millorar la nota: Repetir la Selectivitat al setembre o a l’any següent
-
6. Quantes vegades em puc presentar a la Selectivitat?
Et pots presentar als exàmens de Selectivitat tantes vegades com vulguis fins que aconsegueixis la nota que necessitis per entrar al grau i a la Universitat que t’agradaria estudiar.
-
7. Es pot guardar la nota de la fase general o de la fase específica de les PAU?
Si la nota que obtens a la fase general és bona i la vols guardar, pots fer-ho. Aquesta nota no caduca i per tant sempre s’utilitzsarà per fer mitjana amb la teva nota de Batxillerat.
En canvi, la nota de la fase específica només es guarda durant dos anys.
-
8. Si decideixo repetir les PAU, quines opcions tinc?
Et pots trobar amb tres escenaris diferents:
(a) Millorar la part específica i guardar la nota de la fase general
En cas que la part que t’hagi anat malament sigui la part específica, pots presentar-te només a aquests exàmens i que et guardin la nota de la part general (Recorda que aquesta nota de la part general no caduca i la podràs guardar per tal de fer-la servir per fer mitjana amb la nota de Batxillerat).Així, si només et presentes als exàmens de la part específica, tens l’opció de repetir els exàmens de les assignatures a les que ja t’havies presentat o pots fins i tot presentar-te a assignatures diferents!!
(b) Millorar la fase general i guardar la nota de la fase específica
En cas que la part que t’hagi anat malament sigui la fase general, pots repetir-la però en aquest cas hauràs de fer totes les assignatures d’aquesta fase.Recorda que si guardes la nota de la fase específica, aquesta nota caduca als dos anys. Per tant, al cap de dos anys ja no se’t pot guardar la nota i hauries de repetir els exàmens d’aquesta fase.
(c) Millorar tota la Selectivitat
Com a tercera opció pots decidir presentar-te a tota la Selectivitat, tant els exàmens de la fase general com per als exàmens de la fase específica. -
9. Si intento millorar nota i em va pitjor, què passa?
En cas que et tornis a presentar a la Selectivitat, tant si et presentes només a la fase general o només a l’específica o a tota i la segona vegada els exàmens et van pitjor i obtens pitjor nota de la que tenies, computarà la teva millor nota. És a dir, la nota que utilitzaran per fer la mitjana amb al nota de Batxillerat és la primera que vas obtenir, que és la més elevada.
-
10. Com s’assignen les places al setembre?
Pensa que al setembre hi ha molt poques places ja que les places ofertes al setembre són places de graus i a Universitats que no s’han omplert al juny o places a les que algun estudiant assignat al juny hagi renunciat.
Per tant, si has aprovat la selectivitat però creus que no tens prou nota per entrar al grau que vols cursar, et recomanem que encara que decideixis repetir tota la Selectivitat o només una part, facis el llistat de les teves preferències amb les alternatives de graus i d’Universitats i si t’acaben assignant una de les teves preferències i creus que és una bona elecció d’estudis per a tu, agafa-la.
En canvi, si tens molt clar el que vols fer i no te l’han assignat, fes la llista, renuncia a l’assignació i presenta’t a setembre.
Per a més informació al respecte, pots visitar la pàgina sobre assignacions de places de Futuravia.
-
11. Si al setembre tampoc tinc nota, què faig?
Si al setembre segueixes sense tenir nota suficient, podràs repetir la Selectivitat una altra vegada a la convocatòria de juny de l’any següent.
No pensis que aquest any d’espera serà un any perdut. Durant aquest any pots aprofitar molt el temps i mentre estudies les assignatures de la Selectivitat, pots aprofitar i estudiar idiomes, que són molt necessaris per al teu futur professional. Com més aviat comencis, millor !
-
12. Quina importància tenen les notes de tall d’anys anteriors?
Les notes de tall d’anys anteriors et poden servir com a referència però no te n’hauries de refiar totalment ja que cada any poden canviar de manera que no et desanimis si la nota de tall del grau que vols estudiar és massa alta. Aquesta nota es pot modificar i pot baixar de manera que hi arribis !
Si vols revisar les notes de tall d’aquests últims anys, a FuturaVia hem preparat una comparativa perquè et serveixi veure l’evolució.
-
13. Si crec que no entraré en l’opció que vull perquè la nota de tall és alta, què faig?
Quan elaboris el llistat de preferències de graus, posa sempre en primer lloc aquell grau i aquella universitat que vulguis, encara que creguis que no hi entraràs. No se sap mai, potser la nota de tall baixa aquell any i acabes entrant.
A més, hi ha molta gent que creu que si no et donen la primera opció perds el torn, això és equivocat. Ho expliquem millor en la següent pregunta.
-
14. Si no em donen la meva primera elecció, perdo opcions respecte dels altres?
Molta gent creu que si no t’assignen el primer grau que has posat a la llista, estàs perdent opcions per poder entrar en les altres preferències. Això és equivocat!!
El funcionament d’atribució de graus va segons la nota que tens, per tant, s’ordenen les sol·licituds segons la qualificació final que té l’estudiant (tant la nota de Batxillerat com la de la selectivitat).
Quan et toca el teu torn (segons la nota d’accés) miren la teva primera preferència, si ja s’han cobert totes les places en aquell grau i universitat, miren la teva segona preferència, i així fins que t’assignen un dels graus en una de les universitats que has escollit.
Per tant, l’ordre en que posis les teves eleccions és molt important. Sobretot, a les teves preferències, posa aquells graus que realment vulguis estudiar i en l’ordre que vols encara que creguis que no entraràs!
-
15. Què passa si començo un grau i veig que m’he equivocat?
Escollir els estudis és una decisió important i cal valorar totes les opcions abans d’omplir el llistat de preferències.
No obstant, cal tenir present que molts estudiants comencen els seus estudis i durant el primer any o fins i tot a la meitat dels estudis s’adonen que no els agrada, que no és el que esperaven o que simplement, volen estudiar alguna cosa diferent.
Si et passa això, no et preocupis, ets jove i pots canviar d’estudis. De fet des de FuturaVia et recomanem que en un cas com aquest, canvïis d’estudis. Et pot semblar que has perdut un any, que has perdut el temps i que aquesta decisió és un desastre però no és així, a mig termini canviar és la decisió encertada. Estudiar una cosa que no t’interessa, no t’agrada, no t’entusiasma i en la qual no t’agradaria treballar, no val la pena. Si no l’has trobat a la primera, no passa res, canvia i torna a començar amb entusiasme.
Informa’t a la Universitat on has cursat aquest curs i a la Universitat a la que vulguis cursar els nous estudis i ells t’assessoraran de les possibilitats de canvi. Fins i tot en certs casos et podran convalidar alguna assignatura.